Merkwaarde bedrijven versterken

Douwe Soepboer
17 september 2021 •

Dat sterke merken beter presteren en daardoor waardevoller zijn, dat is algemeen bekend. En toch zijn er nog heel veel bedrijven en organisaties die zich ogenschijnlijk helemaal niet zo druk maken over de kracht van het eigen merk. De bedrijfspresentatie/website is onder de maat, de huisstijl rammelt, de online marketing is achterhaald waardoor nieuwe instroom achterblijft en de communicatie met klanten wordt pas belangrijk als die dreigen weg te gaan. Als accountants en creatieven samen meer zouden optrekken, dan valt er een wereld te winnen.

Sterke merken in Nederland en in de wereld

Wie het over sterke merken heeft, denkt al snel aan wereldmerken. In Nederland tellen we zeker mee. Denk aan merken als ING, Randstad, Shell en Heineken. In de top tien van sterkste merken wereldwijd komen momenteel geen Nederlandse merken voor. Die lijst wordt gedomineerd door Amerikaanse bedrijven zoals Google, Amazon en Microsoft en met al jaren een onbetwiste nummer 1: Apple. Dat Apple in slechts enkele jaren kon uitgroeien tot ’s werelds meest krachtige merk heeft alles te maken met Steve Jobs. Als geen ander zette hij storytelling in bij het versterken van het merk. Heb je zijn biografie nog niet gelezen, of kijk je daar door de dikte van het boek tegenop? Overwin die weerstand en ga het lezen. Het is een bron van inspiratie. Maar dit terzijde. 

Bedrijven zijn merken

Dat grote bedrijven continu werken aan het versterken van hun merk, dat begrijpt iedereen. Dat consumentenmerken voortdurend werken aan de positionering en naamsbekendheid van hun merk, dat wordt ook als logisch gezien. Een onbekende merknaam in het schap verkoopt nu eenmaal stukken minder. Maar dat je als bedrijf actief binnen b-to-b en/of binnen een niche, als maatschappelijke organisatie, school en non-profit organisatie ook je merk moet versterken, dat lijkt vaak veel minder prioriteit te hebben. Zeker als het goed gaat, geldt de waan van de dag. Maar als de markt dan verslechtert en klanten en omzet teruglopen, dan wordt het besef duidelijker en wordt het gebrek aan een duidelijk merkvisie soms pijnlijk duidelijk. Hetzelfde geldt in een krappe arbeidsmarkt. Ook daarin presteren sterke merken beter. De merkwaarde wordt dan ineens veel belangrijker.

Accountants kijken verder

Zo, dat was een flinke aanloop. Maar wat heeft dat nu met de rol van de accountant te maken? Die vraag stellen is hem beantwoorden. Accountants zorgen voor verslaglegging van de cijfers. Een balans en een winst- verliesrekening geven inzicht in de financiële prestaties. Bovendien kan je die prestaties van jaar tot jaar goed met elkaar vergelijken. Meer of juist minder winst? Het bepaalt de stemming en de mogelijkheden van ondernemer of bedrijf. Door ICT en automatisering is de rol van de accountant de afgelopen decennia enorm veranderd. Voorraadbeheer, in- verkoop en bankkoppelingen, het is allemaal geautomatiseerd.  En met een druk op de knop heb je elke dag inzicht in de cijfers. Een boekhouding bijhouden en onderhouden is dankzij intelligente boekhoudsystemen een fluitje van een cent. Een aantal jaar geleden verscheen er zelfs een publicatie dat de accountant in de toekomst verdwijnt, lees: niet meer nodig zou zijn. Ik geloof er niets van en de accountantskantoren ook niet. Maar ze realiseerden zich wel dat het anders moest. Meer en meer ontwikkelden de kantoren zich tot adviseur en (financieel) klankbord die de ondernemer in brede zin adviseert over investeringen, fusies, overnames, personeelsbeleid, duurzaamheid en bedrijfsvoering in de meest brede zin. De accountant van nu is vaak de belangrijkste sparringpartner.

En zo komen we op ons punt. De waarde van een bedrijf wordt grotendeels bepaald door de kracht van het merk. Een sterk merk is dankzij trouwe kopers en een gezonde financiële positie veel beter in staat om te acteren / anticiperen op veranderingen in de markt. En daarnaast is een merk dat zich sterk weet te presenteren en te positioneren gewoon meer waard. Fijn voor de aandeelhouder(s) ook, als er belangstelling is voor een overname of fusie. De accountant heeft dus alle belang om de merkwaarde van het bedrijf te versterken.

Accountants en reclamemakers moeten samen meer optrekken

In onze optiek moeten accountants zich meer richten op de merkwaarde van hun klanten. Moeten ze dan zelf een marketing/communicatie/brand storytellingtak inrichten? Het kan. Maar een veel logischer keuze is om de samenwerking te zoeken met een partner die daarin kan faciliteren. Wij bij Reach hebben daarover nagedacht en doen verkenningen in de markt om te kijken of wij samen met accountants  in onze regio bedrijven/merken sterker kunnen maken. Misschien voel jij je wel geroepen. Neem dan zeker contact met Reach op.

 

Ook leuk om te lezen