Kijken naar de positieve en negatieve ruimte

Robert Luttikholt
1 maart 2021 •

Iedere tekening, schilderij of foto bestaat uit een positieve en negatieve ruimte. Het onderwerp wordt de positieve ruimte genoemd, alles er omheen is de negatieve ruimte. Om de negatieve ruimte te zien, moet je het onderwerp negeren en kijken naar de lijnen en vormen om het onderwerp heen. Bekende voorbeelden zijn Rubin’s vaas, een optische illusie waarin de negatieve ruimte rond de vaas de silhouetten vormen van twee gezichten in profiel; en het gezicht van een oude vrouw waarin je ook een jonge dame kunt zien. En vergeet niet M.C. Escher niet met zijn illustraties.

Noma Bar

Een bekende hedendaagse ontwerper die deze techniek toepast, is Noma Bar. Met één illustratie vertelt hij als het ware een tweede verhaal. Het werk van Noma Bar kom je regelmatig tegen in onder andere de Volkskrant, Esquire en Vrij Nederland.

Ik vind dat de kracht van deze illustraties schuilt in de ogenschijnlijke eenvoud. Het zijn bijna altijd minimalistische tekeningen – Less is more – met een hoge zeggingskracht. Kijk maar naar de voorbeelden hieronder.

Jubileumboek BAM

Voor de cover van het jubileumboek dat wij voor BAM ontwierpen, hebben wij ook deze techniek toegepast.

 

Ook leuk om te lezen